سید حسین موسوی – دبیر کانون نوآوران و فناوران – در نامه ای به جناب آقای دکتر جلالی – ریاست محترم پارک علم و فناوری استان سمنان (مستقر در شاهرود) – درباره “اهمیت راه‌اندازی فضای کاری اشتراکی در پارک علم و فناوری و مراکز رشد وابسته” در سطح استان مطالباتی را مطرح نمود. در ادامه این نامه، ویژگی های پیشنهادی یک فضای کاری اشتراکی کامل و مجهز تشریح شده است. متن این نامه به شرح زیر است:

جناب آقای دکتر جلالی

ریاست محترم پارک علم و فناوری استان سمنان

موضوع: اهمیت و لزوم راه‌اندازی فضای کاری اشتراکی

با سلام و احترام

          با توجه به روند روبه‌رشد تقاضای استقرار در پارک علم و فناوری استان سمنان و بطبع آن محدودیت‌های زیرساختی جهت استقرار تیم‌های استارتاپی، خواهشمند است ایجاد و راه‌اندازی فضای کاری اشتراکی  (co-working space) پارک علم و فناوری استان سمنان در اولویت قرار گیرد.

 تجربه ثابت کرده است که برخی از تیم‌ها و یا شرکت‌های متقاضی استقرار، نیاز جدی به استفاده از فضای دفتری ندارند اما جهت بهره‌مندی از مزایای استقرار در پارک علم و فناوری؛ اقدام به دریافت فضای دفتری از پارک می‌نمایند.

 در عین حال تیم‌های نوپا و جوانی وجود دارند که در مراحل ابتدایی اجرای ایده قرار داشته و دریافت فضای کاری مناسب جهت انجام فعالیت‌های لازم؛ نیازی جدی برای ایشان محسوب می‌شود که فرآیند جاری برای استقرار در پارک و محدودیت‌های موجود، انرژی و زمان زیادی را از این تیم‌های نوپا به هدر می‌دهد؛ انرژی و زمانی که می‌بایست صرف اجرای ایده محوری شود به بروکراسی اداری اختصاص می‎یابد!

در چنین حالتی پیشنهاد می‌شود با راه‌اندازی فضای کاری اشتراکی، بستر استفاده حداکثری هر 2 گروه ذکر شده از خدمات ارزنده مادی و معنوی پارک علم و فناوری استان سمنان فراهم شود. در ادامه به برخی از فواید راه‌اندازی فضای کاری اشتراکی در پارک به اختصار اشاره می‌شود.

.

فواید راه‌اندازی فضای کاری اشتراکی

1)     استقرار در کوتاه‌ترین زمان ممکن: با ایجاد فضای کاری اشتراکی پارک علم و فناوری استان سمنان، تیم‌ها و شرکت‌های متقاضی استقرار در پارک می‌توانند در فرآیندی سریع‌تر در پارک مستقر شده و فعالیت‌های اصلی پیرامون اجرای ایده محوری را انجام دهند. با اینکار انرژی و انگیزه بالای موجود در تیم‌ها – خصوصا در مراحل اولیه – به اجرای ایده محوری اختصاص می‌یابد و بروکراسی‌های معمول اداری و سایر مسائل مشابه باعث به حاشیه راندن ایده‌محوری نمی‌شود.

2)     ایجاد شبکه فناوران: در فضای کاری اشتراکی بستر تعامل، هم‌افزایی و شبکه‌سازی برای تیم‌های مستقر فراهم می‌شود و به آنها این امکان را می‎دهد تا به آسانی در زمان نیاز به کمک؛ برای پروژه‎های خاص یا کارهای حساس از نظر زمانی؛ از سایر افراد کمک بگیرند.

3)     تجربه یک دوره آزمایشی: استقرار در فضای کاری اشتراکی این فرصت را به تیم‌های نوپا می‌دهد تا قبل از ورود به امور اداری و مالی پیچیده شرکت‌داری، اجرای عملی ایده محوری و هماهنگی و انسجام اعضای تیم خود را محک بزنند. این موضوع باعث می‌شود تا درصورت بروز مشکلات رایج در ابتدای راه برای تیم‌ها، آسیب کمتری را شاهد باشیم. مسئله‌ای که می‌تواند برای تخصیص منابع مالی به طرح‌ها مدنظر قرارگرفته و بهره‌وری حمایت‌های مالی پارک را نیز افزایش دهد.

4)     راه‌اندازی فضای کاری اشتراکی برای آن دسته از شرکت‌های غیرفعال و یا دارای استفاده محدود، فرصت استفاده کامل از خدمات و حمایت‌های پارک را بدون نیاز به دریافت فضای دفتری فراهم خواهد کرد و بعضا هزینه‌های ایشان را در اموری مانند منابع انسانی و خرید تجهیزات کاهش ‌می‌دهد.

همانطور که مستحضرید وجود اتاق‌های جلسات و مذاکرات گوناگون در فضای کاری اشتراکی، این فرصت را  فراهم‌ می‌کند تا شرکت‌ها و تیم‌های مستقر، در هر زمان که نیاز به برگزاری جلسات در محیطی مناسب دارند، از این اتاق‌ها استفاده نمایند.

امید است همچون گذشته با تدابیر حضرتعالی و تلاش کارکنان محترم پارک علم و فناوری استان سمنان، شاهد راه‌اندازی فضای کاری اشتراکی با امکانات مناسب در پارک علم و فناوری و مراکز رشد وابسته در سطح استان باشیم. در همین راستا کانون نوآوران و فناوران به عنوان سازمان مردم نهاد تخصصی استانی در حوزه استارتاپ، کارآفرینی و هدایت شغلی؛ آمادگی خود را جهت همراهی در راه‌اندازی فضای کاری اشتراکی در پردیس شاهرود با حمایت پارک علم و فناوری اعلام می‌دارد.

.

مشخصات و ویژگی‌های پیشنهادی فضای کاری اشتراکی پارک علم و فناوری استان سمنان

فضای کاری اشتراکی شامل قسمت‌های گوناگونی است که وجود هرکدام، برای رفع بخشی از نیازهای تیم‌های استارتاپی ضروری است. پارک علم و فناوری استان سمنان دارای منابع متنوعی است که این فرصت را فراهم می‌کند تا یکی از کامل‌ترین و بی‌نظیرترین فضاهای کاری اشتراکی درکشور را داشته باشد. در ادامه به بخش‌های مورد نیاز یک فضای کاری اشتراکی مجهز و همچنین منابع موجود پارک در راستای راه‌اندازی این زیرساخت ارزشمند، به اختصار اشاره می‌شود.

1)     فضای کاری: اصلی‌ترین و مهمترین قسمت یک فضای کاری اشتراکی، وجود فضای کاری مناسب در آن است. منظور از فضای کاری مناسب، محیطی آرام با طراحی ظاهری و چیدمان مناسب، دارای میز و صندلی اداری استاندارد و امکانات لازم (پریز برق به تعداد کافی، اینترنت پرسرعت، تهویه مناسب، نور مناسب، کمد وسایل و…) است. پارک علم و فناوری استان سمنان، به لحاظ زیرساختی نه در وضع مطلوب که در وضعیت مناسبی قرار دارد و می‌تواند تامین این موارد را بخوبی تامین نماید.

2)  تجهیزات اداری مشترک: تجهیزاتی مانند پرینتر و دستگاه کپی و سایر ابزارهای لازم. البته در صورت حمایت پارک میتوان خدمات مجازی ارزنده‌ای مانند خط تلفن مجازی، هاست و.. را نیز با تخفیف مناسبی برای تیم‌ها فراهم نمود.

3)     اتاق جلسات: حداقل 2 تا 2 اتاق جلسه (در ابعاد کوچک) جهت برگزاری جلسات کوچک در بین اعضای- تیم یا جهت مذاکرات تیم‌ها با مشتریان و شرکا و… نیاز است.

4)     اتاق کنفرانس: حداقل 2 اتاق مجهز به تلوزیون LED جهت برقراری ارتباط آنلاین با مشاوران و منتورها نیاز است (می‌توان در یک برنامه‌ریزی مشخص براساس نیاز تیم‌ها؛ آموزش‌ها، منتورینگ غیرحضوری و ارائه مشاوره‌های لازم به تیم‌ها را فراهم نمود)

*     پیشنهاد می‌شود جهت استفاده بهینه از منابع موجود، LED های موجود در راهروهای طبقات مرکز رشد شاهرود به اتاق‌های کنفرانس و جلسات فضای کاری اشتراکی منتقل شود.

*    از آنجایی که چندین تیم در فضای کاری اشتراکی مستقر میشوند، ایجاد چندین اتاق جلسه و کنفرانس ضروری است  تا ضمن رفع نیاز تیم‌ها در زمان‌های گوناگون، به حفظ نظم و آرامش در فضای کاری اشتراکی کمک شود.

*   شایان ذکر است که با راه‌اندازی فضای کاری اشتراکی پارک علم و فناوری و تخلیه اتاق‌های- کم‌استفاده، امکان تبدیل اتاق‌ها به سالن جلسات و اتاق کنفراس در ابعاد کوچک فراهم می‌شود. درصورت لزوم به اتاق جلسات با فضای بزرگتر، سالن‌های جلسات بزرگ موجود پارک با طی فرآیندهای لازم برطبق روال جاری، برای تیم‌ها قابل استفاده خواهد بود.

5)     اتاق بازی: وجود اتاق بازی به رفع خستگی و تجدید انرژی تیم‌های جوان کمک شایانی خواهد کرد. استفاده تیم‌ها و شرکت‌های مستقر در فضای کاری اشتراکی از سایر امکانات ورزشی پارک مانند سالن- بدنسازی و سالن فوتسال نیز می‌تواند مجموعه امکانات رفاهی تیم‌ها را تکمیل نماید.

6)      اتاق استراحت: مکانی برای استراحت کوتاه (فارغ از سر و صداهای محیط کاری و …)

البته درصورت امکان، می‌توان از فضای نمازخانه‌ها و مسجد پارک نیز جهت این امر بهره برد.

7)     آبدارخانه و محیط سرو غذا: وجود آبدارخانه جهت تهیه نوشیدنی‌های معمول مانند چای برای اعضای-‌ تیم‌های مستقر و مهمانان ایشان ضروری است. همچنین با توجه به حضور تمام‌وقت تیم‌ها در برخی ایام، فراهم بودن یخچال جهت نگهداری غذا  و اجاق گاز جهت گرم نمودن غذا ضروری بنظر میرسد. ( با توجه به افزایش تیم‌ها و نفرات در مرکز رشد، راه‌اندازی یک بوفه در پارک می‌تواند مورد بررسی قرار گیرد)

8)     لابی: فضایی مناسب برای گفتگوهای دوستانه (شبکه سازی) اعضای تیم‌های استارتاپی و مراجعه‌کنندگان؛ پیشنهاد می‌شود یک منشی جهت ارائه توضیحات لازم به مراجعه‌کنندگان در لابی مستقر شود.

.

هزینه‌ها و درآمدهای جاری فضای کاری اشتراکی

با چشم‌پوشی از هزینه‌های ایجاد و راه‌اندازی فضای کاری اشتراکی، هزینه‌های جاری شامل موارد زیر می‌شود:

1)       منابع انسانی (مدیریت فضای کاری اشتراکی، هماهنگی سالن‌های جلسات و کنفرانس، باجه- پاسخگویی به مراجعه‌کنندگان و…)

2)     هزینه‌ آب، برق و گاز

3)    هزینه تعمیرات و سرویس احتمالی تجهیزات فضا

4)     خدمات و نظافت

از جمله درآمدهای فضای کاری اشتراکی نیز می‌توان به دریافت اجاره ماهانه از اعضای تیم‌ها و فریلنسرها و دریافت هزینه اجاره سالن‌های جلسات و کنفرانس (البته هر تیم مستقر امکان استفاده رایگان به میزان مشخص در ماه را دارد) اشاره کرد.

بدیهی است در شهر کوچکی مانند شاهرود، راه‌اندازی این زیرساخت تنها از عهده بخش دولتی برمی‌آید و برای بخش خصوصی در سال‌های ابتدایی توجیه اقتصادی لازم را نخواهد داشت. لیکن وجود این زیرساخت ارزشمند با بهره‌گیری از منابع موجود و تزریق بهینه سایر منابع، میتواند منفعت قابل توجه و نتایج ارزنده‌ای برای منطقه و پارک علم و فناوری استان سمنان به ارمغان بیاورد.

با تشکر فراوان از توجه شما

سید حسین موسوی

دبیر کانون نوآوران و فناوران

رونوشت:

جناب آقای راحتی، معاونت محترم فناوری و نوآوری پارک علم و فناوری استان سمنان

شایان ذکر است که مانند همیشه، جناب آقای دکتر جلالی – ریاست محترم پارک علم و فناوری استان سمنان – با استقبال از پیشنهادات و مطالبه‌گری‌ها، دستور پیگیری این نامه را صادر فرمودند.

به همین مناسبت در کمتر از یک هفته پس از ارسال نامه (7مرداد 99)، جلسه ای برای بررسی بیشتر با حضور جناب آقای دکتر غریبی (مدیر تجاری سازی و خدمات فنی تخصصی پارک علم و فناوری ) و سرکار خانم ساعدی (رييس اداره استقرار، نظارت و ارزيابي پارک علم وفناوری) و سید حسین موسوی (دبیر کانون نوآوران و فناوران) برگزار گردید.

لینک خبر در سایت اکوسیستم کارآفرینی ایران: https://ecosystem.ir/news/21094/